Nieuw geopende locaties

Nieuwbouw, verhuizingen en groepen die samenvoegen, groei van het aantal locaties en tot speel- en ontdektuinen omgetoverde buitenruimtes. Het jaar 2019 stond bol van uitbreiding en vernieuwing. Ook werden de openingstijden van de peuterspeel- en leergroepen begin 2019 verruimd. Sindsdien lunchen de kinderen er rond het middaguur samen met een beker drinken, een broodje en fruit.

De Keet – De Appelgaard

In augustus 2019 is kindcentrum ‘De Appelgaard’ geopend. Op de begane grond bevindt zich een kinderdagverblijf met een verticale groep voor kinderen van 0-4 jaar. Het is modern ingericht en heeft uitzicht op de weilanden. De kinderen kunnen buiten spelen onder de overkapping of in het naastgelegen bos.

Naast het kinderdagverblijf is er een peuterspeel- en leergroep geopend. De ruimte wordt gedeeld met de buitenschoolse opvang voor de jongste kinderen. De ruimte is modern en sfeervol ingericht met allerlei hoeken, waar de kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken en leren.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee grote ruimtes voor buitenschoolse opvang voor de oudere kinderen. De kinderen vanaf 7 jaar kunnen hier lekker spelen. Er wordt ook veel met hout gewerkt en er worden verschillende activiteiten aangeboden die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen, waardoor de kinderen op een speelse manier hun kwaliteiten leren ontdekken. Ook wordt dagelijks gebruik gemaakt van het naastgelegen bos, waar de kinderen hutten kunnen bouwen en hun zelfgemaakte vetbollen op kunnen hangen.

De Appelgaard ligt naast de brede school waarin OBS de Mient en de Sint Antonius school zijn gevestigd. De kinderen kunnen dus lopend van De Appelgaard naar school en vice versa. Kinderen van verder gelegen scholen worden met busjes vervoerd.

Prachtige nieuwe locaties in Julianadorp

Het aantal kinderen in Julianadorp groeit. Door nieuwbouwprojecten zoals ’t Laar en het Willem Alexander Hof is het aantal jonge gezinnen toegenomen. Om aan de vraag naar opvang te kunnen voldoen, was uitbreiding van het aantal opvanglocaties nodig.

In en bij de basisscholen aan de Drooghe Bol zijn daarom prachtige nieuwe locaties gebouwd. Praktisch voor ouders/verzorgers die naast schoolgaande kinderen ook een baby, dreumes of peuter hebben voor wie zij graag opvang in de buurt willen. En ideaal voor gezamenlijke activiteiten met de scholen.

De Stormvogels en de Zeezwaluw

In basisschool De Hofstee zijn twee mooie lichte ruimtes gebouwd voor de nieuwe locaties peuterspeel- en leergroep de Stormvogels en kinderdagverblijf de Zeezwaluw. De kinderen van beide locaties kunnen behalve in de eigen speel- en ontdektuin ook heerlijk spelen op het speel- en leerplein van De Hofstee.

De twee lokalen van BSO de Zeepaardjes in De Hofstee hebben in 2019 een metamorfose ondergaan. De kinderen en de pedagogisch medewerkers hebben samen nagedacht over de inrichting. Het resultaat? Een sfeervolle ruimte met een eigentijdse inrichting waar de kinderen in twee verschillende leeftijdsgroepen een eigen vertrouwde plek hebben.

De Duindansers en de Golfbrekers

In basisschool De Rank zijn een gloednieuw kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang gebouwd.
De verticale groep op kinderdagverblijf de Duindansers groeide in rap tempo. Al snel gingen we over van een naar twee pedagogisch medewerkers die de nul- tot vierjarigen alle dagen liefdevol verzorgen, begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling.

BSO/VSO de Golfbrekers verwelkomt 4- tot 12-jarige kinderen van basisschool De Rank. Ook de kinderen van deze basisschool die voorheen naar BSO de Zeepaardjes gingen, kregen hiermee in 2019 nóg dichter bij hun klas een eigen stek.

PSL de Sterrenwachters

In een mooi lokaal van Sarkonschool de Windwijzer in de Brede School Pasteurstraat is na de zomervakantie van 2019 peuterspeel- en leergroep de Sterrenwachters geopend. In de Brede School zijn ook onze BSO de Poolster en kinderdagverblijf Wiele Wiele Stap gevestigd.

De Sterrenwachters is er speciaal voor kinderen van drie jaar en ouder. Door nauwe samenwerking met de onderbouwgroepen van de Windwijzer maken de kinderen spelenderwijs kennis met het basisonderwijs. Samen spelen, op avontuur in de ontdektuin en werken aan dezelfde thema’s zorgen voor een natuurlijke overgang naar groep 1.

Kinderdagverblijf Olleke Bolleke gestart in basisschool De Dijk

In het najaar van 2019 is kinderdagverblijf Olleke Bolleke gestart in Meerwerf basisschool De Dijk. De gelijknamige peuterspeel- en leergroep en BSO de Zeester zijn ook in deze school gevestigd.

Doorgaande leerlijn

Samen met de basisschool wordt vormgegeven aan de ‘doorgaande lijn’. De oudste peuters gaan regelmatig op bezoek bij de kleuters en werken aan dezelfde thema’s. Het lokaal van het kinderdagverblijf grenst aan het speel-leerplein van school. In de eigen tuin is een blotevoetenpad aangelegd waar de grassprietjes kietelen tussen je tenen en je van boomstronk naar boomstammetje springt.

Vuurtoren en K’nijntje samen verder

In 2010 opende kinderdagverblijf de Vuurtoren haar deuren aan de Korvetstraat. In de loop van de tijd groeide deze locatie uit haar jasje. Op het dichtbijgelegen kinderdagverblijf K’nijntje was voldoende ruimte over om ook alle kinderen van de Vuurtoren te kunnen verwelkomen. De oudercommissies van beide locaties waren enthousiast over het voorstel om beide kinderdagverblijven samen te voegen bij K’nijntje. Alle ouders/verzorgers die een kijkje kwamen nemen tijdens de open dag, waren ook positief over het plan.

Ontdektuin

Het is een prachtige locatie geworden met een babygroep, dreumesgroep, een peutergroep en een verticale groep. Zo vinden de kinderen goede aansluiting bij hun leeftijdgenootjes. Op de babygroep wordt gewerkt volgens de Emmi Pikler-methode. Deze methode gaat uit van de aangeboren nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang van kinderen. Dat zie je terug in de inrichting en het spelmateriaal, dat jonge kinderen stimuleert in hun ontwikkeling. Ook in de grote ontdekduin is het heerlijk spelenderwijs ontdekken en ontwikkelen. Er is voor elk wat wils, van baby tot peuter.   

 

Baby- en dreumesgroep

De pedagogisch medewerkers van beide locaties hebben met veel enthousiasme van een leegstaande ruimte een echte warme babygroep gemaakt. De babygroep van De Vuurtoren verhuisde als eerste, in augustus 2019. Begin januari 2020 is ook de dreumesgroep overgekomen, waarmee de Vuurtoren en K’nijntje volledig zijn samengevoegd en verder gaan onder de naam K’nijntje.  

Spelen, ontdekken en ontwikkelen in het groen

Bij verschillende locaties zijn de tuinen in 2019 op de schop gegaan en nieuw aangelegd.

De kinderen kunnen daar nu heerlijk klimmen, rondrijden en rondrennen. Er is altijd iets te ontdekken. Op veel locaties is een moestuin aangelegd.

Pluktuin, wilgentunnel en blotevoetenpad

Soms groeien er appels of ander plukfruit, om zo te eten of ander lekkers van te maken. De kinderen spelen er verstoppertje in de wilgentunnel en springen van boomstam naar boomstam.

Op het blotevoetenpad voelen ze wat hard is of zacht en wat kriebelt of een beetje prikt. Ze kunnen taartjes bakken in de zandbak, zwieren op de schommel of spelen en spetteren met water. Zo ontwikkelen ze zich spelenderwijs.

© SKDH 2020   |   ✆ 0223 - 614 202   |    info@skdh.nl